Що таке сублімовані продукти?

Раніше сублімована їжа була чимось невідомим і не популярним, тому обросла безліччю хибних уявлень. Багатьом здається, що це шкідливі для здоров’я продукти на кшталт фаст-фуду – дуже «хімічні» та неприродні. Щоб розвіяти ці міфи давайте розберемося, що таке процес сублімації.
Сублімована їжа – це продукти харчування, піддані вакуумно-сублімаційному сушінню. Часто це вже готові страви, такі як різні каші з овочами чи м’ясом, супи, пасти, сніданки та навіть десерти. Вони зневоднені за спеціальною технологією. Для їх приготування досить просто додати гарячу воду і почекати.

Як виготовляють сублімовані продукти?

Вакуумно-сублімаційне сушіння – це неймовірно ефективний метод «консервації» продуктів, який ділиться на дві частини:

  • Швидка заморозка продукту
  • Видалення вологи вакуумним способом

Як виготовляють сублімовані продукти? Миттєва заморозка перетворює воду всередині клітин на лід, а подальша вакуумна сушка перетворює лід відразу на пару, оминаючи термічну обробку.

Таким чином, продукт зневоднюється на 95 %, але при цьому не втрачає колір і зберігає свої корисні властивості та смак. При вакуумній сушці продукт стає майже в 10 разів легшим за початковий.
Цю методику відкрив та запатентував учений Георгій Васильович Лаппа-Старженецький понад 100 років тому. Допитливий інженер, розбираючи свою вакуумну установку, знайшов муміфіковану ягоду журавлини, помив і скуштував її на смак – вона була як свіжа.

Першовідкривач був здивований та зацікавлений, у зв’язку з чим продовжив експерименти. Виявилося, що глибоку миттєву заморозку можна застосувати майже до будь-яких продуктів – овочів, фруктів, молочних або м’ясних продуктів.

Минули роки, перш ніж сублімування продуктів почали широко застосовувати у медицині, військовій сфері, космонавтиці та, власне, активному відпочинку.
Зверніть увагу, що сублімація та звичайна сушка це не одне й теж. При звичайній сушці застосовують «термічну обробку», яка знищує практично всі вітаміни в їжі.

Які продукти можна сублімувати?

Сублімувати можна будь-які продукти:

  • Фрукти та овочі
  • М’ясні страви
  • Рибу
  • Супи та каші
  • Гриби та будь-яку зелень
  • Молочну продукцію
  • Десерти

 

Тобто це може бути будь-який раціон, яким людина звикла харчуватися вдома. Сублімована їжа існує навіть для вегетаріанців або при дієтичному харчуванні (наприклад, сублімований суп).

Яка думка дієтологів

Дієтологи кажуть, що сублімовані продукти для походу корисні та безпечні.
По-перше, сублімати добре засвоюються. Це означає, що надовго настає відчуття ситості.
По-друге, оскільки сублімуються тільки свіжі продукти високої якості, то ця їжа багата на вітаміни і мікроелементи.По-третє, консерванти і барвники в ній повністю відсутні, оскільки немає жодної необхідності.

Сублімована їжа сьогодні

Сьогодні сублімовані продукти для туристів можна зустріти у спеціалізованих туристичних магазинах на зразок нашого, а в США та країнах Євросоюзу – у будь-якому великому супермаркеті.

На сьогоднішній день сублімовані продукти це ідеальна їжа в поході, яка швидко втамовує голод і насичує ваш організм натуральними корисними мікро- та макроелементами, вітамінами, і не поступається за смаковими якостями звичайній їжі.
Давайте розберемося, чому сублімати – це найкращий варіант харчування у туристичному поході.
Переваги сублімованих продуктів:

  • Повноцінна одиниця харчування
  • Невелика вага продуктів
  • Не займає місця
  • Дуже поживні та смачні
  • Відмінно зберігаються в будь-яких умовах, від -50 до +50
  • Термін придатності становить кілька років

І, що ще важливіше, сублімовані продукти дуже швидко готуються.
Все, що вам потрібно, це відкрити пакет, залити окропом (необхідна кількість рідини вказана на упаковці), перемішати і почекати 5-10 хвилин.
Сублімовані продукти харчування відновлюються в залежності від температури: чим вище, тим швидше сублімат перестає виглядати як котячий корм і починає нагадувати все таки ту саму «Пасту з лососем».

Широкий асортимент сублімованих продуктів

Ще однією найважливішою перевагою можна назвати різноманітність страв.
Ви колись їли фондю на схилі гори, насолоджуючись зоряним небом? Чи, наприклад, крем-брюле серед пустелі? Будь-яка ваша гастрономічна фантазія здійсненна, тому що навіть кондитерські вироби можна відновити із сублімованого стану. Гаряча м’ясна страва або солодкий та смачний десерт не залишить нікого байдужим.

Що ми маємо?

Спираючись на наш особистий досвід харчування сублімованою їжею під час тривалих туристичних маршрутів – це найкращий спосіб швидко та смачно з’їсти щось гаряче та поживне. Тепер навіть у простих подорожах у рюкзаку завжди пасеться резервне меню і бонус у вигляді чогось незвичайного, на зразок омлету, фондю або чорничного супу.
Bon appétit! Вживайте здорову їжу на відпочинку, в горах, в офісі, на риболовлі або у дальній подорожі без зайвих зусиль і витрат часу.