Порівняння
Додайте товари для порівняння
Бажання
Додайте товари до списку бажань
Інтернет-магазин Alp - спорядження для туризму та кемпінгу
0
Мій кошик

Туристичні казанки

Сортування:
за популярністю спочатку дешевше спочатку дорожче за назвою

Купити казанок туристичний на alp.com.ua

Казанок туристичний — один з кращих способів організувати харчування в поході. Міцна, вогнетривка посудина ідеально підходить для польової кухні. Тож, якщо ви знаєте, як розвести багаття, то варто купити казан похідний.

Посуд чудово підходить для змішаних походів, коли група стає табором. Корисно мати власний туристичний казан і на кемпінгу, щоб приготувати гарячу страву. Проте варто уважно вибирати інвентар — тоді ваш досвід використання буде тільки позитивним. Тому сьогодні в цій статті допоможемо визначитися, який і де купити казан туристичний.

турист готує в туристичному казані на вогнищі

Основні види казанків похідних

Туристичний посуд повинен відповідати багатьом вимогам. На ринку туристичних казанів представлені моделі з чотирьох основних матеріалів: неіржавна сталь, алюмінієвий сплав, титан і чавун, а також силіконовий посуд.

Алюмінієві казанки

Алюміній — легкий і міцний матеріал, стійкий до корозії. Такий похідний казанок швидко прогрівається, тому можна приготувати великий обсяг їжі для компанії. Проте дешевий посуд може входити в реакцію з продуктами. У перспективі алюміній не дуже довговічний, а також його складно відчистити від пригорілої їжі.

Неіржавна сталь

Цей матеріал чудово показав себе на похідній кухні: сталь витримує високу температуру, не входить в реакцію з продуктами, легко очищується, не іржавіє. Але її основний недолік — значна вага. Такий туристичний казанок важкий, тому більше підійде для кемпінгу і коротких переходів. 

Чавунні казанки

Туристичний казанок із чавуну — це безсмертна класика туристичних походів. Матеріал дуже добре зберігає тепло, і з часом тільки покращує антипригарні властивості. Однак, чавунний посуд довго нагрівається, що не є проблемою для тривалої зупинки. Значніший недолік — велика вага. Казанок із чавуну просто непрактично брати в похід.

чавунний казан

Титанові казанки

Якщо ви хочете казанок туристичний купити з кращими характеристиками, обирайте титанові сплави. Вони міцні, швидко нагріваються, довговічні. І головне — досить легкі, що важливо для кількаденних походів. Головний мінус — тільки висока ціна.

Силіконові казанки

Виготовлені з комбінованих матеріалів: стінки каструлі з силікону, а дно — з анодованого алюмінію. Такі туристичні казанки можна використовувати тільки з газовими або мультипаливними пальниками. Як вибрати кращу модель, читайте в цій статті.

Перевага силіконового посуду з металевим дном — компактність і легка вага. Його просто скласти в плоску форму та носити в рюкзаку. Але такі моделі категорично не можна ставити на відкритий вогонь.

Як вибрати похідний казанок

Вибір посуду залежить від багатьох факторів: від кількості людей, яких потрібно нагодувати, до того, на чому ви готуватимете в поході. 

  • Розмір та об’єм

Загальне правило — мати посуд з розрахунку 0,5 л на людину + 15% (випари). Таким чином, для чотирьох потрібно 2,5 л, для групи з 8-9 людей — 8,5 л. У спеку краще взяти трохи більше, адже треба споживати більше води. Оптимально мати ще й невеликий казан похідний для чаю або кави. Що більший об’єм посуду, то більший він за розміром. Тому враховуйте, що туристичний казан на 8,5 л буде габаритнішим, і для нього слід знайти місце в рюкзаку. 

  • Туристичні казанки для багаття чи пальника

Існують альтернативи відкритому вогню, а саме різні види туристичних пальників:

Якщо ми говоримо про тривалий похід у горах, краще запастися пальниками. Вони працюють при вітрі, дощі, вам не доведеться шукати хмиз для багаття. До того ж у заповідних зонах і національних парках розводити багаття заборонено.

казанок на пальнику

Якщо ви подорожуєте на авто, можете взяти газову плитку. Під будь-який пальник краще брати посуд невеликого об’єму. Вогонь буде направлено в одну точку, тому швидко прогріти одним пальником восьмилітровий казан не вийде. Але ви можете придбати посуд з теплообмінником, який розподілить тепло та зекономить пальне.

Для багаття підійде будь-який об’єм посуду. Зважайте, що на вогні їжа готується набагато швидше і може пригоріти. І алюмінієві, і неіржавні, і титанові казанки підходять як для пальників, так і для багаття. Радимо використовувати засоби для розпалювання, щоб швидко розвести вогонь.

  • Матеріал

Вибирайте матеріал, який відповідає вашим потребам. Однозначними лідерами на ринку є титанові туристичні казанки. Проте частіше використовують неіржавні чи алюмінієві. Вони мають добре співвідношення ціни та якості. Чавунний казанок здебільшого підійде для пікніка поблизу дому або якщо ви можете привезти його машиною.

  • Форма

У багатьох туристичний казанок асоціюється з овальною формою, тобто посудом, який підвішують над багаттям. Проте сучасні моделі для туризму мають форму, схожу на звичайні каструлі, з високими чи низькими бортами. Вони зручніші, ніж овальні, бо надійно стоять на дні. 

Окремо варто згадати складані моделі з силікону. Хоча вони мають не кращі експлуатаційні характеристики, проте займають дуже мало місця. У разі, якщо ви берете кілька казанків, обирайте форму і розміри так, щоб посуд можна було скласти один в одного. Так ви зекономите місце в рюкзаку.

  • Конструкція

На що звернути увагу:

  1. Наявність кришки. Під нею вода закипає швидше. Є моделі з блокуванням, щоб пара не зривала кришку. 
  2. Чи є система запобіжних клапанів: вони регулюють тиск у посуді.
  3. Якість ручки. Для походів зручно брати казанок зі знімними або складаними ручками. Оптимально мати й вертикальне кріплення, щоб повісити його над вогнищем.
  4. Стійке дно. Моделі з щільним дном можна поставити на землю, на решітку (якщо ви на кемпінгу) тощо.
  • Вага

Це один із ключових параметрів вибору казанка. Крім власне цього посуду, турист несе на собі одяг, можливо спорядження, термос або пляшку з водою. Тому скільки важить туристичний казанок дуже важливо, бо його доведеться весь час носити з собою.

Саме тому для альпінізму, тривалих піших походів обирають найлегший посуд із титану та мультифункціональні столові прибори. Якщо ж група пересувається на невелику відстань або зупиняється на довгий бівак, можна взяти алюмінієвий чи сталевий казан. Вони важчі, але дешевші. 

Рекомендуємо дізнатися, який посуд стане в пригоді в поході або який набір взяти, якщо ви плануєте пікнік чи зупинку на кемпінгу.

Догляд за туристичними казанками

Враховуючи, що гарний туристичний казан коштує недешево, хочеться якомога довше ним користуватися. Тому важливо знати, як очистити та зберігати посуд.

Очищення та зберігання

Після приготування їжі туристичні казанки заливають водою та ставлять на вогонь/пальник. Гаряча вода допоможе позбутися пригорілих часточок і жиру. Потім стінки та дно очищують губкою чи ганчіркою. Бажано сполоснути казан чистою водою, якщо вона є. Після висушіть посуд повністю, щоб запобігти іржавінню.

У поході не завжди є доступ до чистої чи взагалі будь-якої води. Тому є кілька народних методів очищення туристичних казанів:

  • пісок;
  • зола;
  • сода харчова;
  • порошок гірчиці.

Ці речовини працюють як абразиви, видаляючи бруд і нагар. Однак, якщо робити таке очищення часто, на казані з’являться подряпини. Зрештою, він стає вразливішим до корозії, втрачає антипригарні властивості.

Якщо ви йдете у нетривалий похід, візьміть екологічні мийні засоби для казанів чи принаймні оцет або мило. Запам’ятайте:

  • Казани з анодованого алюмінію не люблять агресивну побутову хімію та абразиви: пісок, соду тощо. Їх краще чистити пластиковими скребками, м’якими губками.
  • Неіржавна сталь, титан, чавун переживуть помірне чищення абразивами і металевими губками, піском, золою.

Вдома очистьте туристичний казан мийними засобами, видаливши весь бруд. Висушіть посуд і тільки тоді зберігайте в оригінальному чохлі, пакеті або в сухому місці.

Як запобігти пошкодженням

  1. Носіть туристичний казан в чохлі чи сумці. Не складайте в нього металеві предмети, виделки, ножі.
  2. Не сідайте на посуд.
  3. Якщо носите кілька казанів один в одному, прокладіть між ними м’який шар з речей. 
  4. Використовуйте для перемішування прибори з оптимальних матеріалів. Для алюмінію це силікон, в титані, сталі та чавуні можна готувати металевою лопаткою. 

Туристичний казан доволі складно пошкодити механічно: врешті-решт, цей посуд розраховано на використання на відкритому вогні.

Кращі бренди туристичних казанків

Бренд Модель Основні характеристики
TOAKS

титановий казанок Toaks

TOAKS Titanium

Новинка в нашому каталозі — титанова продукція для відпочинку на природі.

  • титановий казанок
  • об’єм 0,9 л
  • складана ручка
  • з кришкою в комплекті
  • вага всього 104 г

 

Fire Maple

туристичний сталевий казанок

Fire Maple Antarcti Pot

 

Вогнетривкий посуд із неіржавної сталі: підходить для вогнища й пальників.
  • неіржавна сталь марки 304
  • об’єм 1,5 л
  • знімна ручка з пластиковим покриттям
  • кришка, дві титанові миски в комплекті
  • вага 359 г
Terra Incognita

казан з теплообмінником

Terra Incognita Hyper Pato

Модель із вбудованим теплообмінником: час приготування зменшується на 30%!

  • анодований алюміній
  • об’єм 1,3 л
  • вага 340 г
  • не бажано використовувати казанок для багаття

 

GSI

силіконовий казанок

GSI Outdoors Escape 3l Pot + Frypan

Зручний набір посуду з силіконовим казанком і пательнею.

  • дно та кришка з анодованого алюмінію
  • складаний корпус з силікону
  • об’єм казанка 3 л
  • в комплекті сковорідка 23 см
  • кришка з функцією друшляка
  • казанок складається гармошкою висотою 64 мм

 

 

На казани туристичні ціни залежать від матеріалу, об’єму, комплектації. Можна знайти недорогі моделі й ТОПові набори посуду з міні казанками, каструлями, пательнями. 

Як використовувати туристичний казанок 

Похідний казан дозволяє приготувати найсмачнішу їжу з димком. Після важкого дня хочеться поживних і простих страв, тому готуйте рецепти на вогні, що наситять всю компанію.

Проте не забувайте про правила безпеки:

  1. Запалюйте вогнище в 3-5 м від наметів.
  2. Підготуйте місце для вогню, обклавши його камінням, видаливши суху траву та хмиз.
  3. Не залишайте багаття без догляду. Для приготування їжі розводять невелике вогнище, яке просто контролювати.
  4. Після стоянки обов’язково повністю загасіть вогонь.

Розташуйте туристичний казанок так, щоб багаття рівномірно прогрівало дно. Так їжа менше пригорить до стінок і дна. Регулярно помішуйте вміст і доливайте воду за необхідністю. Завжди контролюйте силу вогню, не залишайте казан без догляду надовго.

Якщо ви не впевнені, що впораєтеся з багаттям, оберіть модель туристичного пальника: газового чи мультипаливного. Ще один варіант — портативна піч, для якої використовують сухе пальне.

Де придбати казанок похідний

Ви можете казан туристичний купити в Україні від кращих виробників у мережі магазинів Alp. Ми маємо великий каталог товарів для туризму, в тому числі туристичні казанки, столові прибори, пальники, пальне — все, щоб ви змогли комфортно приготувати смаколики в поході. Також для вас буде корисна стаття, яке спорядження стане в пригоді на кемпінгу.

Можна казан похідний купити онлайн або завітати до фізичних магазинів у Києві та Дніпрі. Наші консультанти детально розкажуть про моделі посуду для походів, щоб ви обрали кращий варіант для себе. Запрошуємо в розділ з казанками похідними в нашому інтернет-магазині.

FAQ

Для тривалих походів краще купити казанок туристичний з титану. Це міцний, довговічний, простий у догляді й легкий матеріал.

Всі казани підходять для приготування їжі та напоїв. Кращі експлуатаційні властивості мають неіржавна сталь і титан.

Видаліть залишки їжі, бруд, кіптяву та пригорілі часточки. Промийте казан чистою водою чи мийними засобами. Сполосніть і висушіть повністю перед зберіганням.

Залежить від матеріалу. Чавун виварюють або використовують спеціальну хімію. Попередньо чавун потрібно закаляти перед використанням. Якщо іржавіє неіржавна сталь, це означає, що пошкоджено захисний шар. На жаль, такий посуд уже не прослужить довго. Титан не іржавіє.

Залежно від матеріалу. Детально про способи використання казанка читайте в характеристиках товару чи в інструкції від виробника.

Вгору