Харчування в поході потребує детального планування заздалегідь. Але ж якими смачними виходять страви на багатті з димком! Насправді багато що можна приготувати на природі — тільки потрібно запастися інгредієнтами, інвентарем і навчитися розводити багаття (або взяти пальник).
Крім простоти та швидкості, меню у мандрівці повинно бути поживним і збалансованим, з білками, жирами, вуглеводами, достатньою кількістю калорій. Після активного дня вам точно захочеться з’їсти щось гаряче, що наситить на багато годин.
Тому дамо декілька корисних порад, щоб ваші страви для походу на багатті не навантажували плечі, були корисними та готувалися швидко. І, звісно, всім було смачно!
Зміст:
2. Необхідне спорядження для приготування на багатті
3. Основні методи приготування їжі на багатті в поході
4. Рецепти страв на багатті в поході
a. Сніданок
b. Обід
c. Вечеря
5. Поради з безпеки при готуванні на багатті в поході
6. FAQ
Планування меню для походу
Скільки днів триває ваша мандрівка? Розраховуйте на три основні прийоми їжі + один перекус на кожного учасника групи. В поході зголоднієш швидше, бо витрачаєш більше енергії.
- В одноденний похід ви можете взяти стільки, скільки донесете. Якщо наступного дня повертаєтеся додому, цілком можливо брати навіть свіжі овочі, фрукти, яйця, продукти короткого зберігання, більше посуду.
- Якщо похід триває 3 дні та більше, потрібно завчасно вибрати рецепти для походу і точно виміряти всі інгредієнти. Адже вам доведеться носити все на плечах, тому кожен грам важливий.
- Багатоденні походи (особливо сходження на гору) значно обмежують вибір страв на природі. Йти нагору з казанком, пальником, столовими приборами та ще і свіжими продуктами буде важко.
- Походи з тривалими біваками чи кемпінг дозволяють взяти навіть меблі, адже ви переходитимете на невеликі відстані. До того ж буде сенс ставати табором і розкладати/складати всі речі.
Враховуйте особливості туристичного харчування та дієту всіх учасників групи. В поході готують поживні страви на багатті з великим вмістом білка, повільних вуглеводів, жирів. Ці ж вимоги повинні виконуватися для вегетаріанців, тому не забувайте про бобові, каші, овочеві гарніри, перекуси з горіхів.
- Замість яєць візьміть яєчний порошок: з нього можна готувати омлет, додавати до супу чи каші.
- Замініть свіжі овочі та фрукти на дегідровані: просто додайте води, і вони чудово пасуватимуть до основних страв чи гарнірів.
- Беріть продукти з мінімальним вмістом води: крупи, макарони, сухофрукти, сушена зелень, сухе молоко, готові кубики бульйону.
- Свіже м’ясо замініть на консерви.
- Запасіться сублімованою їжею для швидкого обіду.
- Обов’язково візьміть похідні фільтри для очищення води, щоб не нести великий об’єм на собі.
Вода — найцінніший ресурс у поході. Вона потрібна не тільки для втамування спраги, а й для приготування страв. Підготуйте запаси їжі, спецій і води заздалегідь. Обирайте інгредієнти, що можуть зберігатися за будь-яких температур.
- Олію перелийте в невеликі пляшки.
- Розсортуйте спеції в контейнери чи пакетики (обирайте готові суміші).
- Запакуйте дегідровані продукти в зіп-пакети, щоб у них не потрапила волога.
- Бульйон, томатну пасту тощо беріть у порційному пакуванні.
В арсеналі ваших рецептів у поході можуть бути як швидкі варіанти, так і тривалі у приготуванні страви. Все залежить від часу стоянки.
- Швидкі прийоми їжі — сніданок і обід. У будь-яку пору року бажано вийти раніше, щоб іти за сонячного світла/поки немає спеки.
- Вечерю традиційно готують уже на біваку в кінці дня. Тож можна братися за страви в казані на вогні.
Необхідне спорядження для приготування на багатті
Щоб вам було комфортно готувати на природі, вибирайте якісне спорядження. Короткий перелік необхідного:
1. Посуд: казан, пательня, лопатка чи ложка з довгою ручкою, миски, туристичні набори ложок і виделок, кухлі, опціонально чайник (можна замінити маленьким казанком). Детальніше читайте у статті, який посуд точно стане в пригоді в поході.
2. Інвентар: ножі та сокири, обробна дошка, щипці, відкривачки для консервів.
3. Аксесуари: решітки для гриля, шампури, фольга, вогнетривкі рукавички.
Обирайте багаторазовий інвентар, який не шкодить довкіллю. Готові набори туристичного посуду прослужать вам довгі роки, їх легко очищувати, вони легкі та компактні. Поради щодо вибору читайте тут.
Основні методи приготування їжі на багатті в поході
Дуже багато опцій, що можна приготувати на багатті або його альтернативах.
Приготування на відкритому вогні
Універсальний і швидкий спосіб. Якщо ви знаєте, як розвести багаття, то можете використати хмиз і дрова біля місця стоянки. На вогні чудово готувати м’ясо, запікати овочі. З шампурами та вертелом можна нагодувати компанію шашликом, овочевим гарніром.
Страви на вугіллі
За наявності фольги легко використати тепло вугілля: запекти картоплю, овочі, невеликі шматки м’яса або риби. Решітки для багаття розширять ваші можливості: готуйте прямо на них запечені гриби, стейки, овочі або ставте зверху пательню чи каструлю. На вугіллі простіше контролювати нагрів.
Приготування в казанку
Можливе як на вогнищі, так і на решітках, пальниках. Останні — чудова альтернатива багаттю:
- газові пальники працюють від газового балона;
- мультипаливні моделі використовують бензин, дизель, керосин;
- інтегровані системи з пальником і посудом з теплообмінником чудові для довгих походів, коли потрібно економити місце і вагу.
Пальник дозволяє готувати їжу майже в будь-яких умовах
Маєте казанок? Суп на багатті приготується буквально за кілька хвилин! Так само як і рагу, тушковані страви, каша на сніданок чи вечерю. Також у ньому можна смажити. Казан — універсальний туристичний посуд.
Рецепти страв на багатті в поході
І тепер найцікавіше — готуємо на багатті в поході! Хоча частіше туристи недооцінюють апетити групи, буває і таке, що варять занадто багато. Це небажано, адже готові страви краще зберігати в холодильнику, а ще їх не буде в чому нести. Тому будьте обачними з розмірами порцій.
Ми не надаємо чітких грамувань (орієнтуйтеся на розмір і запити вашої групи). Час приготування приблизний, адже варіюється для багаття, пальника чи вугілля.
Сніданок
Перший прийом їжі має бути поживним, щоб ви отримали енергію аж до обіду. Тож до кави або чаю неодмінно підготуйте сніданок.
Омлет з овочами
- Яєчний порошок/яйця (по 2 шт. на кожного)
- Овочі дегідровані/свіжі на ваш смак: морква, перець солодкий, цибуля, помідор
- Олія
- Спеції (сіль, перець чорний мелений, трави на ваш вибір)
Концентрат яєчний розведіть із водою (10 г порошку + 30 мл води = одне яйце). Свіжі яйця збийте, додайте спеції в суміш. Дегідруйте овочі або поріжте свіжі та трохи підсмажте на олії. Додайте яєчну суміш, готуйте 10 хвилин до готовності.
Якщо у вас немає великого казана чи пательні, ви можете приготувати омлет у пакеті в маленькому казані (для чаю і кави) на багатті. Змішайте всі інгредієнти та яєчну суміш у термостійкому зіп-пакеті. Занурте у воду, що кипить, накрийте кришкою. Готуйте страву приблизно 15 хв.
Використання зіп-пакетів — дуже зручно у довготривалих походах
Молочна гречана каша з сухофруктами
- Сухе молоко (можна воду)
- Гречана каша
- Сухофрукти
- Цукор за бажанням
Сухе молоко розводять у пропорції 25 г на 250 мл води. На 500 мл вам знадобиться 50 г сухого молока. Залийте гречану кашу водою чи молоком у казані, поставте на багаття чи пальник. За кілька хвилин до готовності стави додайте сухофрукти та цукор. Якщо рідини забагато, випаріть її без кришки.
Шакшука
Якщо ви любите страви на сковороді на вогні й солоні сніданки — готуйте шакшуку на компанію у поході:
- Томатна паста/помідори
- Цибуля, часник
- Яйця/яєчний порошок
- Болгарський перець
- Олія
- Спеції: сіль, мелений перець
- Зелень петрушка або кінза
На сковорідці розігрійте олію, додайте у страву нарізані цибулю, часник, перець болгарський. Посмажте овочі. Після додайте пасту томатну чи подрібнені помідори. Зробіть соус. Додайте спеції. Для пікантності можна використати чилі. Коли соус загусне, зробіть лунки для яєць. Можна змішати яєчну суміш і додати мініомлети. Подавайте готову страву з зеленню та хлібом за бажанням. У нетривалому поході чи на кемпінгу шакшуку можна подавати з сиром фета чи бринзою.
Обід
На обід можна готувати перші страви в казані або швидкі тушковані страви. Якщо відпочинок короткий, зробіть перекус із сублімованою їжею.
Гуляш з яловичини
- Яловичина тушкована консервована (або свіжа)
- Сало або олія для смаження
- Цибуля, морква, часник (засмажка)
- Картопля
- Перець болгарський
- Томатна паста
- Спеції (сіль, паприка, чилі за бажанням)
- Зелень
Розтопіть у казані сало чи розігрійте олію на багатті. Підсмажте яловичину свіжу. Додайте овочі для засмажки. Потім час для нарізаної великими кубиками картоплі, перцю. Тепер додайте у страву томатну пасту. Всі інгредієнти залийте водою, спеції до смаку. Тушкуйте на повільному вогні під кришкою 40-60 хв. Перед подачею прикрасьте зеленню. Тушковану яловичину слід додавати після приготування овочів, адже вона готується швидше, ніж сира.
Рис з куркою та овочами
- Рис довгозернистий
- Курятина тушкована/свіжа
- Овочі за вибором: цибуля, морква, кукурудза, перець болгарський тощо
- Спеції
Це простий рецепт похідної страви. Поставте варитися рис. Якщо використовуєте дегідровані овочі та консерви, додайте їх за 10 хвилин до готовності. Якщо продукти свіжі, попередньо обсмажте м’ясо та овочі, і тільки потім додайте до рису. З приправ пасують паприка, карі або суміш для плову. Можна зварити страву на бульйонному кубику — смак стане насиченішим.
Вівсяний суп із грибами
- Сушені гриби (лісові смачніші!)
- Вівсянка довгої варки
- Цибуля сушена або 2 свіжі
- Картопля
- Олія
- Спеції (сіль, чорний перець)
Замочіть сушені гриби в окропі приблизно на 30 хвилин. Поріжте на зручні шматочки. Додайте гриби до окропу в казан, варіть пів години. Додайте нарізані до страви овочі, вівсянку, сіль і мелений перець. Варіть ще 20 хвилин. Регулюйте консистенцію — суп має бути густим, але не кашею.
Швидкий кускус з нутом
- Кускус
- Нут консервований
- Кубик рослинного або курячого бульйону
- Спеції
- Зелень
Це страва на багатті в казані для короткої зупинки. Поставте казан з водою чи бульйоном на вогонь. Додайте кускус, проваріть кілька хвилин. Насипте до каші консервований нут, спеції. Прогрійте суміш, прикрасьте зеленню. У вас вийде швидка і багата на рослинний білок страва.
Вечеря
Це найдовша стоянка за день. Тож вибір, що можна посмажити на багатті, фактично необмежений.
Лагман
- Сушене м’ясо або подрібнена яловичина, свинина
- Овочі: картопля, морква, цибуля, баклажан, болгарський перець
- Олія
- Томатна паста
- Пласка локшина
- Спеції: сіль, перець, зіра (кумін)
Завчасно потрібно замочити м’ясо та моркву в окропі на пів години. Тим часом поріжте овочі/підготуйте сухі інгредієнти. В казані розігрійте олію, обсмажте м’ясо та моркву, попередньо переливши воду в інший посуд. До м’яса та моркви додайте зіру, а потім обсмажте все разом із рештою овочів. Залийте все бульйоном, який залишився після замочування. Коли він закипить, додайте томатну пасту, локшину. Готуйте страву на багатті ще приблизно 15 хв. Соліть і перчіть на свій смак.
Шашлик на багатті
Якщо ви взяли з собою шампури та решітки, сміливо готуйте шашлик з овочевим гарніром.
- М’ясо для шашлику на ваш вибір
- Цибуля
- Олія
- Спеції (сіль, перець, паприка копчена, часник сушений)
- Овочі та гриби за бажанням
Замаринуйте м’ясо, порізане на зручні шматочки для шампура чи решітки. До маринаду додайте цибулю кільцями, спеції, олію. Залиште м’ясо в тіні десь на годину. Також ви можете зробити такий самий маринад для овочів і грибів. Готуйте м’ясо й овочі до готовності. А ще можна запекти смачну картопельку — читайте рецепт страви нижче!
Запечена картопля з сиром
- Велика картопля
- Сир твердий
- Сіль, перець
- Олія
- Фольга
Промийте картоплю, якщо хочете залишити шкірку. Розріжте кожну на скибки, не дорізаючи до кінця (щоб вона розкрилася). Збризніть олією, трохи посоліть і поперчіть. Загорніть кожну картоплину в декілька шарів фольги. Можна покласти її на решітку або кинути у вугілля.
Залежно від жару картопля готуватиметься від 30 до 60 хв. Дістаньте її, обережно розкрийте фольгу, утворюючи човник. Між скибками додайте пласти сиру. Поставте човники на решітку чи біля вогню, щоб сир розплавився.
Снеки та десерти
З основними стравами в поході знайомі всі. Але що можна приготувати на вогні, щоб швидко перекусити чи поласувати солоденьким? Ми підготували кілька рецептів.
Запечені фрукти у фользі
- Яблука та/або груші
- Фольга
- За бажанням горіхи, родзинки, цукор
Просто загорніть порізані часточками (швидше) або цілі (довше) фрукти у фольгу. Киньте їх у вугілля ближче до краю вогнища. Вони запечуться за 15-20 хв. Можна розім’яти їх виделкою, додати родзинки або горіхи.
Маршмелоу
Ця страва найлегша з того, що приготувати на багатті. Нанижіть маршмелоу на палицю чи шампур, потримайте хвилину над вогнем — солодкий десерт готовий! Ідеально поєднується з печивом: покладіть розплавлений зефір між двома шматочками печива та отримаєте маршмелоу-сендвіч.
Карамелізовані банани
- Банани
- Цукор
- Фольга
Потрібно готувати на решітці чи газовому грилі. Вистеліть фольгу, на неї викладіть одним шаром нарізані кружечками банани. Додайте зверху трохи цукру. Накрийте ще одним шаром фольги. Запікайте 20 хвилин.
Кулінарія в поході — це справжня творчість. Ви легко можете адаптувати рецепти під свої вподобання, наявні продукти, інвентар. Якщо приберете м’ясо або молочні інгредієнти, вийде вегетаріанська страва чи варіант без лактози.
Поради з безпеки при готуванні на багатті в поході
Страви на багатті дуже смачні, але потребують умінь і уваги туристів, адже вогнище слід правильно розпалювати та гасити. Нагадуємо основні правила безпеки:
- Запалюйте багаття в 3-5 метрів від наметів. Огородіть місце камінням або зробіть земляний колодязь. Використовуючи засоби для розпалювання, будьте уважними, щоб вони не потрапили на одяг чи спорядження.
- Підтримуйте помірний вогонь. Не залишайте багаття без уваги.
- Щоб взяти готові страви в казані на вогні, пательню чи решітку — користуйтеся рукавичками. Або беріться тільки за ручку через вологу тканину. Не стійте занадто близько до вогнища: існує ризик обпектися жаринками.
- Гасіть багаття безпечно достатньою кількістю води. Залийте або засипте землею вугілля. Неодмінно перевірте вогнище, коли покидаєте стоянку: вугілля має бути холодним, не жевріти.
- Якщо ви на популярній стежці, можете залишити місце для вогнища для інших туристів. В іншому разі очистьте місце багаття: приберіть каміння, розпорошіть вуглинки, засипте яму землею.
Окремо варто згадати правила поводження з їжею в лісах. Дикі тварини можуть прийти в табір, тож зберігайте продукти правильно:
- У герметичних пакетах підвішуйте їх на дереві.
- Виберіть прохолодне місце для зберігання, коли стоїте табором. Наприклад, у річці чи у заглибленні в землі.
- Утилізуйте залишки за межами стоянки, бажано прикопуючи. Інакше запах принадить комах і тварин.
- Не залишайте на ніч брудний посуд: всі набори, аксесуари треба помити одразу.
Готувати в поході — цікаве і непросте завдання, тому слід запланувати меню і зібрати продукти, інвентар та аксесуари заздалегідь. Існує безліч рецептів поживних, швидких страв для багаття і пальників, а також готові пакети з сублімованою їжею. В магазині Alp ви знайдете все необхідне для походу: від наборів для барбекю до наметів і спорядження.
Вибирайте формат харчування, враховуючи тривалість подорожі, склад групи та власні смакові вподобання. А ще діліться своїми рецептами й туристичним досвідом у коментарях!
FAQ
У поході оптимально використовувати продукти тривалого зберігання. В рюкзак варто покласти консерви, крупи, макарони, дегідровані овочі, яєчний порошок, сухе молоко, спеції, олію в маленьких пляшках. Для перекусу підійдуть солодкі батончики, горіхи, сухофрукти.
Залежить від пори року. Свіжі продукти зберігаються за температури +12℃ до 72 годин. Це овочі, фрукти, ковбаса, сир. Продукти дегідровані та крупи придатні без обмежень, якщо в них не потрапить волога. Влітку не бажано брати інгредієнти, які потребують використання холодильника.
На вогнищі можна готувати каші, рагу, овочеві гарніри, різноманітні сніданки, робити барбекю або варити супи.
Щоб уникнути опіків, користуйтеся рукавичками та лопатками. Дотримуйтеся правил безпеки біля вогнища.
Корисним посудом буде казанок і пательня. До них візьміть кришку, лопатку для перемішування. Для підготовки інгредієнтів потрібні обробна дошка, ніж, а для дров — сокира.