Після визначення маршруту та переліку речей, їжа в похід — наступне важливе питання. Що взяти з собою в похід з їжі, щоб бути ситими, але не навантажувати рюкзак? Розберемося, як організувати харчування в подорожі. 

Ваше меню залежатиме від пори року, складу групи, дієтичних уподобань, тривалості мандрівки. Ми підкажемо зручні опції, щоб групі вистачило сил і на довгі переходи, і на підкорення вершин. До речі, туристичний досвід корисний, якщо ви думаєте, яку їжу брати в дорогу на авто.

що взяти у похід: їжа в поході на багатті

Зміст:

1. Основні принципи вибору їжі для походу

2. Продукти для сніданку у поході

3. Продукти для обіду та вечері у поході

4. Перекуси та снеки в походах

5. Інші продукти для походу

6. Напої та гідратація у походах

7. Особливі потреби та дієтичні уподобання в походах

8. Продукти в похід: перелік з грамуванням і меню на день

9. Пакування та зберігання продуктів у поході

10. FAQ

Основні принципи вибору їжі для походу

Їжа для туристів у поході має відповідати таким критеріям:

  • Поживність і калорійність

У похід беруть багаті на білки, жири і вуглеводи продукти. Крім цього, віддають перевагу калорійним інгредієнтам, адже під час ходьби людина спалює багато калорій, тому потрібно відновлювати енергетичний баланс завдяки їжі у поході.

  • Легкість і компактність

Продукти в похід мають займати мінімум місця в рюкзаку, бути легкими. Враховуйте, що вам слід нести одяг, спорядження, воду. Тому в мандрівки обирають макарони, крупи, дегідровані овочі, консерви, сублімовану їжу. 

  • Тривалий термін зберігання продуктів

Особливо для теплої та спекотної погоди. Немає сенсу брати молочні продукти, якщо вони зіпсуються через кілька годин. У поході дегідрована продукція і консерви — найкращі друзі туриста. 

  • Просто готувати

Крім простоти рецепта, щоб не залучати багато інгредієнтів, важлива й технічна частина. В поході готують на багатті чи пальниках, а також мінімізують кількість посуду та інвентарю. Тому найпопулярніші страви готуються в одному казані (чи пательні) або взагалі на вугіллі. Небажано, враховуючи короткі стоянки, брати продукти з тривалим часом приготування.

Продукти для сніданку у поході

Харчування в поході починається зі сніданку. Перший прийом їжі має наситити групу на кілька годин аж до обіду. Беріть наступне:

  1. Зернові: вівсяні пластівці, мюслі, гранолу. В коротку подорож можна взяти пакетовані каші швидкого приготування. Їх достатньо залити окропом — через 5 хв зможете поснідати.
  2. Сухофрукти: візьміть сушені фрукти додавайте до каш чи пластівців. По-перше, урізноманітнять смак, по-друге, стануть джерелом вітамінів.
  3. Горіхи: візьміть мигдаль, фундук, кеш'ю. Беріть смажені, але не солоні горіхи. Ними можна швидко наїстися та не відчувати спраги.
  4. Порошкові суміші: беріть яєчний порошок, сухе молоко. З яєчного порошку готується омлет, а сухе молоко зробить пластівці ситнішими.

Також із того, що взяти з собою у подорож з їжі, включіть продукти швидкого приготування, наприклад, пюре чи локшину. Вони не замінять повноцінний обід, але спрацюють для сніданку, коли хочеться поїсти за короткий час.

Продукти для обіду та вечері у поході

Більшість готує на обід і вечерю солоні, поживні страви. Що брати в похід їсти для групи:

  1. Консерви: візьміть м'ясні, рибні, овочеві. Вони добре зберігаються за будь-яких температур. Консервована продукція уже пройшла обробку, тож ви зекономите час на приготуванні.
  2. Крупи: рекомендуємо брати рис, булгур, пшоно, кускус, навіть кукурудзяна. З них роблять каші на багатті, супи, гарніри.
  3. Макарони: містять мінімум вологи, тому майже невагомі в рюкзаку. 
  4. Ковбаса: в'ялені види, що довго зберігаються без холодильника.
  5. Сир твердий.
  6. Сублімовані страви — простий і швидкий прийом їжі.

Сублімована їжа для походу — зручний варіант для мандрівки без приготування їжі. Це готова дегідрована страва в термопакеті. Чому туристам дуже подобається брати з собою у похід сублімовану їжу:

  • легша за свіжі продукти в 5-10 разів;
  • компактне пакування;
  • збалансована порція для одного дорослого — не потрібно нічого вимірювати;
  • велике різноманіття сублімованих страв, у тому числі вегетаріанські.

що брати в похід з продуктів: сублімована їжа

Беріть готову суміш в одноденний похід, у довгу дорогу на авто, в похід на кілька днів чи сходження в гори. Це економить не тільки час, але і вагу спорядження: замість казана, ножів, мисок, обробної дошки досить взяти тільки посуд для окропу, столові прибори, кухлі для напоїв. Який посуд туристичний точно варто взяти в похід, читайте тут.

Перекуси та снеки в походах

Рекомендуємо, яку їжу взяти в похід для поживного перекусу:

  1. Горіхи та сухофрукти.
  2. Енергетичні батончики.
  3. Шоколад і цукерки — джерело цукру та гарного настрою.
  4. Печиво галетне — для солодких чи солоних сендвічів.
  5. Паста арахісова.
  6. Маленькі консерви, наприклад, тунець.

На довгих переходах на перекус рідко роблять повноцінну стоянку. Тож, вибирайте що взяти в дорогу з їжі для ваших умов. Батончики, шоколад, горіхи можна їсти на ходу.

Інші продукти для походу

Якщо ви готуєте в казані чи на пательні, у цей список продуктів у похід слід додати:

  1. Олія чи сало для смаження. 
  2. Вершкове масло.
  3. Спеції: сіль, чорний перець, ваші улюблені для різних страв.
  4. Картопля, морква, цибуля — овочі тривалого зберігання.
  5. Сушена зелень.
  6. Хліб або крекери.
  7. Соуси готові — кращий вибір це кетчуп, хрін, гірчиця.

Якщо ваш маршрут пролягає через ліс, ви можете зібрати ягоди, гриби. Проте робіть це на власний ризик: не впевнені, що це можна їсти, облиште. Також у горах можна натрапити на хати вівчарів, у яких продають сир і молочні продукти. 

Що точно не слід брати? Загальне правило — те, що зіпсується за погодних умов. До прикладу:

  • Свіжі молочні продукти: сметана, кефір, розсільні сири.
  • Ковбаса не копчена/не в'ялена.
  • Свіжа зелень (за день у рюкзаку вона зів'яне).
  • Яйця.
  • Занадто солоні продукти — посилюють спрагу.

Напої та гідратація у походах

Вода — найцінніший ресурс для походу. Туристи часто користуються питними системами, щоб завжди підтримувати водний баланс. І їжа для походів теж неможлива без води: чи то залити окропом сублімовану, чи то готувати в казані.

що брати в похід: турист п'є через питну систему

Для коротких мандрівок можна запастися рідиною завчасно. В кількаденних краще користуватися похідними фільтрами для очищення води. Це дуже зручно, якщо на вашому маршруті є водойми. Існують і таблетки для очищення, коли ви не впевнені в якості рідини з джерела. Рекомендуємо робити запаси води у туристичні пляшки та фляги.

Для дорослого середньої ваги необхідно 2-3 л на 30 км пішого маршруту. У спеку, при набиранні висоти, на складному трекінгу об'єм споживання можна збільшити. Окремо додайте кількість води для приготування інших напоїв і страв. 

У коротку мандрівку оптимально брати фільтровану воду чи ізотонік. Останній містить необхідні мінерали, вітаміни, вуглеводи. Пийте його влітку та взимку, щоб відновити водно-сольовий баланс. Для чаю та кави виберіть термокухоль чи термос — напій довше залишиться теплим.

Що точно не варто брати в похід:

  1. Газованки — містять цукор, тому більше розпалюють спрагу. 
  2. Енергетики. Табу для походів, краще замініть на каву.
  3. Соки. Не втамовують спрагу, важке пакування, псуються.
  4. Алкоголь. Не має жодної користі, створює небезпечні ситуації в дорозі.

Особливі потреби та дієтичні уподобання в походах

Вегетаріанство/веганство

Питання, що можна взяти в похід з їжі для вегетаріанців і веганів раніше було складним, проте зараз доступні поживні альтернативи. Що ми рекомендуємо брати:

  • консервована квасоля, нут;
  • веганські альтернативи ковбасам — вироби з сейтану багаті на білок;
  • тофу;
  • хумус (поживна паста з нуту);
  • завчасно замариновані соєві биточки або гуляш;
  • сублімована їжа (вегетаріанські чи веганські опції).

що брати в похід з продуктів: вегетаріанська сублімована їжа

Майже будь-яку страву можна зробити вегетаріанською, замінивши м'ясо на квасолю, нут, гриби. Спробуйте такі рецепти: грузинське лобіо з квасолі, кускус з нутом, похідний лагман з соєвими биточками. Або купіть готову страву: вегетаріанська паста з грибами у сирному соусі доступна в каталозі Alp

Непереносимість глютену

Що взяти з їжі в похід без глютену? Відповідь у тому, чого не брати — все, що містить пшеничний білок. На ринку доступні безглютенові продукти, які чудово пасують до формату походів:

  • печиво;
  • макарони;
  • пластівці;
  • каші;
  • солодощі.

Рекомендуємо підписати безглютенові продукти, щоб випадково не переплутати.

Харчування для дітей

Зазвичай старші діти харчуються з одного столу з дорослими, проте маленькі мандрівники нерідко вередують. Тому для комфортного походу спробуйте:

  1. Взяти маленький казан для окремої дитячої страви. Наприклад, без моркви, якихось спецій тощо. Якщо дитина одна, доречно скористатись моделлю до 1 л з газовим пальником: не доведеться шукати місце на багатті.
  2. Запастися корисними солодощами та снеками: пастила, горіхи, соломка, овочеві та фруктові чипси. Вони знадобляться для перекусів або коли дитина зголодніла між стоянками.
  3. Скласти компромісне меню. Тобто вибрати страви, які можуть їсти й дорослі, й діти. Можливо, додавати якісь інгредієнти порційно в тарілку. 

Для дітей загальне грамування зменшують, а для підлітків навпаки беруть більше, ніж на дорослих. 

Особливості харчування в холодні пори року

Виникає дві проблеми: продукти промерзають і швидко повертається голод. У холодну пору року акцент у харчуванні зміщується на білок і вуглеводи. Готують насичені, гарячі каші, супи, другі страви з великим вмістом м'яса, макаронів, картоплі. Ідеально брати сублімовані суміші, які точно не промерзнуть і швидко готуються. Напої краще зберігати в термосі, щоб вони не вистигли.

що взяти в похід: туристка готує їжу

Взимку буває складно розпалити багаття: на допомогу прийде пальник.

Продукти в похід: перелік з грамуванням і меню на день

Всього Приблизно 600 г на одного дорослого/700 г після акліматизації*
Крупи 150 г
Макарони 100 г
Овочі 100 г
Сир твердий 150 г
Ковбаса/ м'ясо 75 г
Чай/кава 10/20 г
Печиво/снеки 100 г

*Акліматизація — звикання організму до походу. В перші дні апетит знижується, потім порції ставатимуть за вагою ближчими до стандартних.

На групу з чотирьох дорослих необхідно приблизно 2,4 кг їжі на день. Приклади денного меню:

Меню 1

Сніданок Гречана каша з сухофруктами, напій
Обід Рис з тушкованим м'ясом і овочами
Перекус Печиво з сиром, в'яленою ковбасою, напій
Вечеря Польова каша на багатті, напій
Десерт (опціонально) Маршмелоу на вогнищі

Меню 2

Сніданок Вівсяні пластівці з родзинками, напій
Обід Сублімована страва чилі кон карне
Перекус Енергетичний батончик, яблуко, напій
Вечеря Лагман
Десерт (опціонально) Запечені у фользі груші чи яблука

Пакування та зберігання продуктів у поході

Харчі в похід перепаковують, щоб знизити вагу та продовжити термін зберігання. Крупи та сипуче розподіляють по пакетах, позбавляються від скляних, металевих банок (за можливістю). Великі обсяги розподіляють на декількох туристів. Можна завчасно створити заготовки з інгредієнтами на кожен прийом їжі в походах і дні подорожі.

що брати в похід з їжі: пакування продуктів у похід

Приклад компактного фасування з основними стравами та перекусами

  • Використовуйте багаторазові зіп-пакети та/або герметичні контейнери, щоб у продукти не потрапила волога.
  • Надійно покладіть запаси в рюкзак у пакеті, щоб рідкі продукти не витекли на речі, або використайте гермомішки.
  • Сир і ковбасу беріть у вакуумному пакуванні.
  • В перші дні використовуйте продукти, які псуються швидше, у кінці 
  • мандрівки харчуйтеся сублімованими стравами.  

Складати меню в похід потрібно заздалегідь, адже все необхідне доведеться нести на своїх плечах. Харчування повинно бути збалансованим. Перевагу віддають простим стравам, які готуються швидко, на багатті чи пальнику з мінімумом посуду. Діліться, що з їжі берете ви і які страви готуєте в поході, у коментарях! 

FAQ

Їжу в поході беріть із розрахунку 600-700 г на одного дорослого на день.

Додавайте в меню продукти, багаті на білки, вуглеводи, жири. Харчування має бути калорійним, щоб задовольнити енергетичні потреби. Уникайте інгредієнтів, які швидко псуються без холодильника.

Візьміть сублімовану їжу та газовий пальник. Так ви зможете харчуватися повноцінно, не розпалюючи вогнище.

Для перекусів у похід варто взяти горіхи, сухофрукти, печиво, енергетичні батончики, шоколад. Ці продукти калорійні та швидко втамують голод.

На природі зберігайте запаси провізії в тіні, земляному колодязі або у герметичному мішку у воді.