ЇDLO

“Туризм — це взяти побільше, занести повище і там все з’їсти” жартують туристи. Але ми знаємо наскільки харчування у поході важливе. Після важкого дня в дорозі так хочеться смачної та гарячої вечері в хорошій компанії колег по походу. Проте, під час сходжень чи багатьох кілометрів пішки, кожен грам спорядження відчувається мов камінь за спиною. Іноді так хочеться просто викинути консерви чи кілограм гречки під час підйому… 

Але прогрес не стоїть на місці і все популярнішими стають сушені та сублімовані набори їжі для активного туризму і не тільки. Коли такі продукти тільки з’явились, вони обросли безліччю міфів про те, що це хімічна чи шкідлива їжа. Але це не так і головний плюс сублімації — збереження всіх корисних та смакових властивостей продуктів.

Що таке сублімована їжа?

Сублімація (вакуумно-сублімаційне сушіння) складається з миттєвої заморозки продуктів, а потім, завдяки вакуумній сушці, лід перетворюється на пару. При цьому оминається термічна обробка та зберігаються корисні елементи. 

Продукт чи страва зневоднюється на 95% та легшає від початкової ваги у 10 разів.

Розробив цей метод вчений Георгій Лаппа-Старженецький випадково. Він розбирав свою вакуумну установку понад 100 років тому і знайшов у ній журавлину. Спробував муміфіковану ягоду і виявилось, що вона не змінила смаку та властивостей. Тоді Георгій почав експериментувати з шоковою заморозкою та вакуумом. Так він виявив, що сублімації піддаються майже всі продукти та страви.

Згодом сублімовані продукти почали використовувати у різних сферах від військових до космонавтів. Особливо такі страви полюбились активним туристам. Адже тільки так можна смакувати на вершині гори улюбленим борщем, майже як у мами.

Переваги сушеної та сублімованої їжі

Чому варто обирати сушену та сублімовану їжу у свій похід?

  • Низька вага. Після обробки їжа зберігається у вакуумних пакетах у вигляді маленьких шматочків. Наприклад маса Квасолі чалі з овочами від бренду ЇDLO в сухому вигляді всього 80 грам, а порція виходить в 400 грам. А чим легший рюкзак — тим комфортнішою буде мандрівка.
  • Смакові якості. Сублімована чи сушена їжа зберігають смак свіжоприготованої їжі. Насолодитись смачною стравою в похідних умовах вкрай приємно, агеж?
  • Користь. Як ми вже писали — при сублімації зберігаються всі вітаміни та мінерали, які містяться у свіжому продукті.
  • Легкість приготування. Для того, щоби приготувати страву достатньо залити пакетик окропом та почекати 15 хвилин. Так, у більшості виробників упаковку можна використовувати замість тарілки. Вам знадобиться лише ложка та гаряча вода. Дякуючи газовим пальникам, підігріти воду можна у абсолютно будь-яких умовах.
  • Термін зберігання. Страви у закритих упаковках зберігаються до двох років.
  • Широкий вибір. Виробники почали виготовляти дуже багато різноманітних основних страв, супів, сніданків — ви зможете обрати обід на свій смак. 

Страждали через те, що ви вегетаріанець, а група готує вечерю з м’ясом? Доводилось перебиватись кашею без нічого? Обирайте вегетаріанські сублімати та насолоджуйтесь смачненьким разом зі всіма.

ЇDLO — український виробник

Ми мали нагоду зайти у гості та поспілкуватись з українським виробником сушеної, сублімованої та комбінованої їжі для активного туризму. 

сушена та сублімована їжа ЇDLO

Бренд розпочав свою роботу у 2016-му році. Ідея з’явилась в одного з засновників після відпочинку на українському острові Джарилгач.

Цивілізація там далеченько, а відпочинок запланований на два тижні.

Були постійні проблеми з тим, як харчуватись в диких умовах протягом тривалого часу і доводилось вигадувати різні ідеї.

Так з’явилась думка виготовляти сушену та сублімовану їжу для комфортного дикого відпочинку, кемпінгу, походів, риболові і так далі. 

сушена та сублімована їжа ЇDLO

Першою розробкою була гречка з яловичиною — класика похідної їжі.

Зараз в асортименті більше сорока позицій на різний смак.

ЇDLO поєднує різні методи, по рівну в асортименті поділились сушені, сублімовані та комбіновані продукти. 

Компанія пропонує:

  • Сніданки

Смачні каші, гранола та омлет в сухому вигляді допоможуть вгамувати голод зранку та набратись сили на активний день мандрівки.

  • Основні страви

Великий вибір смачних страв як з м’ясом, так і без нього. 

  • Супи

Гаряча рідка їжа дуже актуальна після активного похідного дня. Завдяки розробці компанії ви можете поласувати навіть томатним крем супом з креветками у найвіддаленішому дикому районі.

  • Батончики

Смачні енергетичні батончики чудовий перекус на привалі. В асортименті аж 12 видів з різними смаками.

  • Снеки

Якщо не любите солодощі, для поживних перекусів можна обрати джерки (сушене м’ясо) або горіхи.

  • Напої

Карпатський чай та фільтр-кава для теплих похідних посиденьок

Команда ЇDLO, яка наразі складається з 16 людей, продовжує працювати над рецептурою нових продуктів. По секрету, ми дізнались про розробку ще 4-х страв! Зазвичай, аби придумати та довести до бездоганності продукт команді потрібно близько місяця.

У бренду є 11 амбасадорів, які випробовують продукти у найекстремальніших умовах і дають безцінні поради щодо рецептури чи пакування. Також ми цінуємо та поділяємо екологічні погляди команди — вони створили філософію Leave no trace або "Не залишай слідів" — 7 принципів дбайливого ставлення до природи від ЇDLO.

Дякуємо нашим партнерам за співпрацю та розмову! А переглянути асортимент ЇDLO та запастись смачненьким перед наступною мандрівкою можна у нас на сайті.